Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden?

Al meer dan 70 jaar een vertrouwd product op de Nederlandse ontbijttafel. Reden te meer om een jaarlijkse Nationale Pindakaasdag in het leven te roepen. De Nationale Pindakaasdag is op 24 januari 2021.

We zijn niet de enige die dol op pindakaas zijn. Ook vogels smullen ervan! De pindakaas die wij eten, is echter afgestemd op voedingsbehoeften voor de mens en daarom bracht Esschert Design in 2013 speciale vogelpindakaas op de markt voor vogels.

Is vogelpindakaas beter dan gewone pindakaas?

Ja, voor vogels wel! Daar kunnen we heel kort en krachtig op antwoorden. Hoewel vogels ook onze pindakaas erg lekker vinden, is het niet zo goed voor ze. In normale pindakaas zijn gebrande pinda’s verwerkt, die minder goed verteerd worden. Maar behalve dat, zit er een te grote hoeveelheid zout in. Vogels kunnen deze overmaat aan zout moeilijk uitscheiden en zijn erg gevoelig voor zoutintoxicatie.

Weetje: 

Altijd al afgevraagd waar de naam “pindakaas” vandaan komt? Toen het product in 1948 verscheen op de Nederlandse markt, mocht het niet de (letterlijk vertaalde) naam pindaboter dragen. Boter verwees namelijk naar de enige echte roomboter. Daarom werd “boter” vervangen door “kaas”, net als bij leverkaas; ook broodbeleg waar helemaal geen kaas inzit.

Maak een pindakaaswalhalla van de tuin

Met onze vogelpindakaasproducten wordt iedere tuin of balkon een waar walhalla voor vogels. Kies voor de vrolijke glazen mok, die je alleen nog maar op hoeft te hangen. Onze pindakaaspotten worden met een afsluitbaar deksel geleverd. De pindakaaspot is eenvoudig te bevestigen in bijvoorbeeld “Hello Evie”. Dit is een pindakaashuisje voor aan de schutting, boom of muur, welke eenvoudig te bevestigen is met klittenband of een schroef. Zo kunnen vogels lekker beschut eten.


Liggen er rovers zoals eekhoorns of kraaien op de loer? Kies dan voor de selectieve pindakaashouder. Het design voorkomt dat grote dieren bij de pot kunnen, terwijl kleine vogels moeiteloos kunnen snoepen. Het klepje aan de voorkant zorgt ervoor dat hij steeds opnieuw gevuld kan worden.

Varieer met pindakaas

Verras vogels naast de standaard variant met stukjes noot eens met een lekkere pot vol fruit of bosvruchten. Net zo voedzaam en gezond en natuurlijk heel erg lekker.

Niet alleen vogels zij gek op pindakaas, ook de eerder genoemde rovers zoals eekhoorns zijn er dol op. We houden graag alle tuinvrienden tevreden en dus bedachten we ook speciale eekhoorn pindakaas. Speciaal afgestemd op de voederbehoefte en voor een lekker warm extra vetlaagje in de koude wintermaanden.