de Tuinvogeltelling 2021

De nationale tuinvogeltelling vindt jaarlijks plaats in januari. De Vogelbescherming Nederland roept iedereen op om op één van de drie dagen in januari een half uurtje de vogels te tellen.

De één doet al jaren mee, maar voor een ander wordt het misschien de eerste keer. Eén ding is zeker, deze editie zijn we massaal thuis vanwege de corona.

Hoe werkt het vogels tellen?
De Nationale Tuinvogeltelling vindt dit jaar plaats in het weekend van 29 tot en met 31 januari 2021. In dit weekend telt u één keer een half uur de vogels in de tuin of op het balkon.

Vogels die alleen overvliegen tellen niet mee in de telling. Noteer van iedere soort het hoogste aantal geziene vogels, maar tel deze aantallen niet bij elkaar op. De aantallen stuurt u heel eenvoudig digitaal in.

Voorbeeld: u telt op zaterdag 30 januari 6 mussen, 2 koolmeesjes en vervolgens nog 2 mussen, dan noteert u 6 mussen totaal (dus niet 8).


Heeft u alles in huis?

Natuurlijk is het extra leuk als u veel vogels spot tijdens de vogeltelling en tellen samen met de kinderen wordt zo helemaal leuk. Een goede voorbereiding is dan het halve werk.

Maak de tuin extra aantrekkelijk met diverse voederplaatsen met strooivoervetbollen in en rond de tuin of pindakaas(huisjes). Zo maakt iedereen er binnen no-time een feestje van in de tuin.

Kant -en- klare voederpakketten actie:

Hello Sam + Vetbollen
Hello Evie + Pindakaas
Vogelbad + Strooivoer

Water voor de vogels..

Behalve voeding is water ook belangrijk. Ook tijdens de wintermaanden. Denk hierbij aan vogelbadjes. Ze trekken niet alleen vogels naar de tuin, maar staan ook nog eens erg mooi.