Club sandwich

De club sandwich sandwich is een variant op de gewone boterham. Het wordt gewoonlijk met een bijgerecht geserveerd, zoals friet, salade en/of chips. Het is misschien wel de grootste boterham die bestaat, nou ja, in elk geval de rijkst belegde. De club sandwiches kan op meerdere manieren gemaakt worden, maar de klassieker is met kip/kalkoen.

Het is dan wel niet de gezondste lunch, maar je kan hem ook als avond eten nemen. Daarbij vind ik dat je ook eens moet kunnen zondigen. Hieronder mijn recept van de club sandwiches.  


 



Er wordt gezegd dat deze lekkere lunch een bijzondere voorgeschiedenis heeft. De naam komt voort uit de exclusieve goktent Saratoga Club House in Saratoga Springs(New York). Zo rond 1894 kwam hier een man die graag mocht gokken. Echter deze man wou graag makkelijk zijn maaltijd binnen krijgen zodat hij zijn oog niet van het gokspel hoefde af te houden. De kok maakte daarom deze boterham voor zijn gast en deed er ook nog wat chips bij van de plaatselijke chipsfabriek, waardoor het een compleet gerecht is ontstaan.

Vast staat dat het oudste recept terug te lezen is in het boek ‘Good Housekeeping Everyday Cook Book’ van Isabel Gordon Curtis uit 1903. Hierin wordt de Club Sandwich beschreven als geroosterd brood, licht ingesmeerd met boter, belegd met een plak bacon, kippen of kalkoenvlees, afgetopt met een plakje van een rijpe tomaat, een blaadje sla en een laag mayonaise.



Recept voor de Club sandwiches met kip

Ingrediënten

  • 2 sneeën brood(uit de broodbak machine)
  • Zakje naturelle chips  
  • 5 gram half volle mayonaise
  • Tomaat in plakjes
  • Handje rucolla sla
  • 4 plakjes jong belegen 30+ kaas
  • Peper
  • Zout 
  • Gebakken ei
  • Uitgebakken bacon
  • Gerookte kipfilet
  • Geroosterde pijnboompitten



 

Bereiding

  • Rooster de pijnboompitten in de pan tot ze goudbruin zijn
  • Bak in dezelfde koekenpan de bacon krokant
  • Daarna kun je het eitje in de pan bakken
  • In de tijd dat het eitje bakt, kun je de tomaat wassen en in plakken snijden. Tevens kun je ook alvast de plakken kaas snijden en het verse brood in plakken snijden.
  • Hierna kun je beginnen met de opbouw van de sandwiches.
  • We beginnen met een plak brood, besmeer deze met de halfvolle mayonaise en beleg deze vervolgens met de sla.
  • Vervolgens beleg je het broodje met de kipfilet, pijnboompitten, tomaat en kaas
  • Als laatst leg je de bacon en het gebakken eitje erop en smeer je de 2de boterham met mayonaise
  • Snij de boterham in tweeën en dien op met een handje naturelle chips







Tegenwoordig kent de Club Sandwich allerlei varianten en kan er dus ook gevarieerd worden met vlees en vis of bijvoorbeeld geheel vegetarisch.