Feestelijke kwarktaart

De kwarktaart is een veelzijdige taart. Je kunt er zelf heel goed een draai aan geven door met verschillende smaken te werken. Ideaal voor een verjaardagsfeest, bij de koffie of als dessert bij feestelijk diner. Een lekkere punt kwarktaart waar je het liefst even bij weg wilt dromen.




De kwarktaart is net als appeltaart één van de populairste taartsoorten. Niet alleen in Nederland, want de kwarktaart heeft zijn naam achtergelaten in veel landen. Het enige verschil is dat de Nederlandse Kwarktaart niet gebakken wordt. In het buitenland wordt er vaak cheesecake tegen onze vertrouwde kwarktaart gezegd.

Ingrediënten

  • 100 gram gesmolten boter
  • 200 gram koekjes naar keuze
  • 250 gram diepvries vruchten
  • 250 ml slagroom
  • 400 ml kwark
  • 6 gelatine blaadjes

Bodem
Een lekkere bodem maken is absoluut niet moeilijk. Kies een favoriet pak koekjes uit en hak 200 gram in de keukenmachine fijn. Smelt 100 gram boter in een pan en meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Lange vingers, bokkenpootjes (uit de supermarkt), biscuit koekjes of kandij koeken zijn geschikte koekjes die je kunt gebruiken voor een kwarktaart.

Vulling
Er zijn veel verschillende smaken mogelijk met een kwarktaart. Denk eens aan bramen in je kwarktaart of wellicht vind je mango veel lekkerder. Het is niet moeilijk om zelf een kwarktaart te maken. Koop in de supermarkt een doosje diepvriesfruit en laat dit in een steelpan ontdooien. Week zes blaadjes gelatine in water en verwarm het ontdooide fruit. Laat de geweekte gelatine blaadjes oplossen in het verwarmde fruit mengsel en laat het iets afkoelen. Klop 250 ml slagroom bijna stijf. Meng 400 ml kwark met het afgekoelde fruit en spatel hierna de slagroom erdoor. Stort het geheel in het bakblik met de koekjes bodem. Laat dit minimaal 3 uur opstijven. Versier de taart naar wens met chocolade, slagroom, een gelei laagje en verse vruchten.

Decoreren
Het is ook mogelijk om een speelse rand om je kwarktaart te maken. Hiervoor bak je een plaatcake van 1cm dikte. De plaat cake snij je in repen en plaats je op de koekjes bodem. Snij de plaatcake één cm langer dan je nodig hebt, als je de cake dan in de vorm drukt komt hij meer onder spanning te staan en hierdoor heb je een veel mooier resultaat.


Variëren met kwarktaart
De kwarktaart is zo gemaakt. Daarom is het zo leuk dat er eindeloze, verrassende variaties mogelijk zijn met de kwarktaart. Heb je de bodem wel eens bestreken met een laagje gesmolten chocolade? Een heerlijke combinatie. Of wat dacht je van een kwarktaart waar je nog extra verse vruchten in verstopt? Kortom, de recepten zijn eindeloos.  Gebruik geen verse ananas en kiwi, want dit zorgt ervoor dat de kwarktaart niet opstijft. Als je een kwarktaart met ananas wilt maken, dan kun je het beste de ananas even kort koken.


Kwark
Kwark of plattekaas is een soort heel verse kaas. In het Frans is de naam dan ook fromage frais. De melk wordt aangezuurd met stremsel en melkzuurbacteriën. Na ongeveer 24 uur stremmen en verzuren op een temperatuur van 20 graden wordt de massa gesneden en mag de kwark in een kwarkzak uithangen. Er blijft nu ongeveer nog een derde van de beginhoeveelheid over. Kwark wordt gemaakt van koemelk, maar kan ook van geiten- of schapenmelk gemaakt worden. Kwark heeft een relatief laag caloriegehalte en daarom past het in een caloriearm dieet. Volle kwark heeft echter wel een vrij hoog vetgehalte.