Paprika's zelf kweken

Paprika's zelf kweken is niet zo moeilijk. Als ze maar voldoende zon en warmte krijgen. Een vensterbank is dus een perfecte plek. De zaden van deze planten moeten zelfs voor het zaaien al op temperatuur zijn. Het beste is om begin maart al te zaaien. Natuurlijk kun je het jezelf ook makkelijk maken en direct volgroeide planten kopen.



Van zaadje tot klein plantje
  • Meng vier delen potgrond en één deel scherp zand, dit noem je stekgrond.
  • Leg de zaden en de stekgrond een dag van te voren in een verwarmde kamer.
  • Maak de grond goed vochtig en leg er de zaden bovenop.
  • Geef lauwwarm water, strooi er een dun laagje zand over en dek het geheel af met een glasplaat of gebruik een plastic kweek- of broeikasje.
  • Plaats op de vensterbank, boven de radiator bij een temperatuur van 20-25 °C.
  • Zodra de eerste groene sprietjes zichtbaar worden, kan de deksel/glasplaat eraf.
  • Geef af en toe water met een verstuiver of plantenspuit.

Uitplanten in pot
Je kunt paprika’s het best uitplanten in een pot. Op deze manier kun je ze makkelijk verplaatsen met de zon mee. De planten hebben namelijk niet alleen tijdens het opgroeien warmte nodig. Ze staan het liefst op een zonnige beschutte plek. Een kas is dan ook de beste plek voor de paprika.
  • Neem een ruime pot van ongeveer 15 liter.
  • Zet drie planten in de pot, op dezelfde afstand van elkaar en zo dicht mogelijk bij de rand van de pot.
  • Zet de pot liefst in de buurt van een zonnige bakstenen muur op het zuiden: de stenen geven ‘s avonds nog aardig wat warmte af of poot de paprika's in de kas.
  • Verwijder altijd het eerste bloemetje dat aan de plant groeit, zo krijg je later een betere oogst.
  • Na vier tot zes weken moet je de grond elke week bemesten. Doe dat met vloeibare meststof voor bloeiende kamerplanten of meststoffen voor bloembakken en kuipplanten

Oogsten
Paprika’s en pepers zijn plukrijp als je het vruchtvlees niet meer kunt induwen. Daarnaast moeten de paprika’s volledig geel, donkergroen, rood of oranje gekleurd zijn. Snijd een blokpaprika met een scherp mes af in de verdikking waarmee die aan de plant hangt. Puntpaprika’s hebben die verdikking niet en kunnen het best met behoud van een zo lang mogelijk steeltje worden afgesneden.