Stampot andijvie

Een Nederlandse klassieker kun je de stamppot andijvie zeker noemen. Wanneer je de andijvie rauw gebruikt behoudt je de vitamine en mineralen ook nog eens. Het is een voedzaam, goedkoop, makkelijk en bovendien een lekkere groente. Om jullie zelf ook te laten meegenieten van de stamppot andijvie, deel ik mijn recept.


 
Andijvie  is een eenjarig bladgewas dat een soortgenoot is van de witlof. De andijvie is bijna het gehele jaar verkrijgbaar in de supermarkt. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de kassen, deze andijviestruiken zijn kleiner en zachter dan die van de koude grond. Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden. In mijn recept verwerken we hem rauw door de puree. 

 
  
Recept voor de stampot andijvie
Ingrediënten
  • 200 gram andijvie
  • 400 gram kruimige aardappelen
  • 25 gram boter
  • 200 milliliter melk
  • 75 gram spekjes
  • Speklapjeskruiden
  • Peper
  • Zout 
  • Vlees of vis naar keuze

Benodigdheden
  • Kookpan
  • Stamppot stamper
  • Aardappelmesje
  • Koekenpan
  • Uitsteekring



Bereiding
  • Schil de aardappelen, spoel ze om in water en vul de pan met een laag water. Breng ze aan de kook en laat ze 20 minuten koken.
  • Strooi wat speklapjes kruiden over de spekjes en bak deze uit in de koekenpan. 

  • Was en snij de andijvie. Laat de andijvie goed uitlekken en dep eventueel droog. Voor het gemak kan je ook kiezen voor andijvie uit het vers schap van de supermarkt.
  • Bak ondertussen de vlees of vis gaar in de pan. Zelf vindt ik een stukje zalm heerlijk bij deze stamppot.
  • Giet de aardappelen af en stamp deze fijn met de stamppot stamper. Strooi wat peper en zout naar smaak over de aardappelen en giet er een scheut melk op, meng dit goed en voeg eventueel nog wat melk toe, als je een romige puree hebt kun je er nog een klontje boter door doen voor de smaak.  
  • Voeg de spekjes aan de puree toe.

  • Als laatst meng je de rauwe andijvie door de puree en je krijgt een heerlijk knapperige stamppot.

Tip
Gebruik voor het feestelijk opdienen van deze maaltijd een uitsteek ring en vul deze met de stamppot, verwijder de ring en leg de vlees of vis bovenop de cirkel van stamppot.