Zelf aardappelen poten

Het was heerlijk weer. De zon scheen volop en het kriebelde om in de tuin aan de slag te gaan. Onlangs had ik wat te veel aardappelen gekocht en er waren wat aardappelen gaan uitlopen. Mijn aardappelen die ik dus altijd in de winkel koop, voor het avond eten heb ik nu gepoot in de tuin. Ik ben erg benieuwd hoe de opbrengst zal zijn in augustus.



Informatie over de aardappelen;

Aardappelen zijn knollen die onder de grond aan de aardappelplant groeien. Ze vallen onder vak 2 van de Schijf van Vijf. Dit is het vak waar ook brood, granen, rijst, pasta, couscous en peulvruchten onder vallen.
Aardappelen zijn een bron van vezels en vitamine B6. Ze zijn een goede bron van energie voor je lichaam en helpen ze voor een goede darmwerking. Aardappelen kunnen plekjes of uitlopers krijgen. Wanneer je deze weg snijdt is dit niet erg voor je gezondheid.
De milieubelasting door de Nederlandse aardappelteelt is laag. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden niet veel gebruikt.

Rassen
Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepaalt waarvoor de aardappel geschikt is. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen verkrijgbaar.
De meest gangbare soorten zijn:
  • Vastkokende aardappelen: Nicola, Ditta, Lady Christl, Inova, Ballerina, Opperdoezer-ronde
  • Vrij vastkokende aardappelen: Bildtstar, Mozart, Platina, Agria
  • Kruimige aardappelen: Frieslander, Milva, Melody, Maritiema, Victoria
  • Zeer kruimige aardappelen: Eigenheimer, Irene, Doré 

Vastkokende aardappelen zijn prima geschikt om te bakken en te koken, te wokken of voor in een salade. Als je van een vaste structuur houdt zijn (iets) kruimige aardappelen geschikt voor stamppot, puree, soep of soufflé. Poffen is ook mogelijk, als je van een losse structuur houdt.
De meeste in Nederland geteelde aardappelen worden verwerkt tot frites of aardappelzetmeel. Minder mooie aardappelen veranderen bijvoorbeeld in rösti. Een deel komt terecht in veevoer.

Herkomst
De aardappelen die in de winkel te koop zijn, komen meestal uit Nederland. Vanaf januari tot juni kan je ook aardappelen uit Zuid-Europa en Noord-Afrika kopen. Op de verpakking of het schap staat waar ze vandaan komen.

Houdbaarheid
Op aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. Gemiddeld zijn ze in huis 2 tot 3 weken houdbaar. Na een tijd bewaren neemt wel de kwaliteit af. De houdbaarheid van aardappelen is te verlengen:
  • Aardappelen blijven langer houdbaar op een donkere plaats. Licht bevordert de vorming van de natuurlijke gifstof solanine. Dit is te zien aan groene plekken.
  • Op een koele plek, tussen 8 en 10°C Te hoge temperaturen zorgen voor uitlopers. Van te lage temperaturen krijgen aardappelen een zoete smaak. Aardappelen om te frituren en bakken kun je dus beter niet in de koelkast bewaren. 
  • Door te veel vocht krijgen aardappelen uitlopers en schimmel. 
  • De kwaliteit controleer je door te kijken en te ruiken. Aardappelen zijn goed als ze een stevige mooie, heldere gele (of rode) huid hebben. Ze zijn minder goed als ze slap, groenverkleuring, uitlopers, beschadigingen, zure geur, blauwe plekken hebben.  

Veiligheid
Soms hebben aardappelen groene plekken of uitlopers. Dit betekent dat de aardappelen de gifstof solanine bevat. Door aardappelen donker te bewaren kan dit voorkomen worden. 
Wanneer aardappelen tijdens de winter opgeslagen worden kunnen er kiemremmende middelen gebruikt worden.
Uitlopers, bruine, beurse en groene plekjes kan je beter ruim wegsnijden.
Door het te lang en te heet frituren of bakken van aardappelen kan de mogelijk schadelijke stof acrylamide ontstaan. Aangebrande aardappelen zijn niet gezond. Bij frituren is het verstandiger aardappelproducten niet bruin, maar goudgeel op maximaal 175°C klaar te maken.