Wortelen

De wortel kunnen we eigenlijk niet meer uit ons eetpatroon wegdenken. Je kunt ze gebruiken van koude gerechten tot soepen. Maar ook van stamppotten tot salades. En wat dacht je van een wortel garnituur. Maar er zijn zoveel verschillende soorten, en steeds vaker zie je onbekende broertjes van de oranje variant opduiken.

De wortel, die ook wel peen wordt genoemd, is er in vele soorten en maten. Wortels zijn rijk aan vitamine A en schijnen erg goed voor je ogen, je haren en je huid te zijn. Begin April heb ik de eerste wortelen gezaaid. Helaas vonden de slakken ze ook erg lekker en heb ik afgelopen week nog maar eens ingezaaid, want ik had allemaal halve rijen. Waarschijnlijk zullen deze wortelen wel later klaar zijn, maar dit is natuurlijk geen ramp, anders zit je met heel veel wortelen.

Winterpeen
De winterpeen is een hele dikke wortel met veel vlees en een oranje kleur. Hier in Nederland kennen we deze uiteraard en hij wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld hutspot. Handig: je kunt deze peen zeker een paar weken bewaren. Deze wortel gebruik ik vaak, aangezien je snel klaar bent met schillen.

Bospeen
Ook een veel geziene wortel in Nederland. Hij heet bospeen omdat hij in een bosje (met het loof er nog aan) verkocht wordt. Deze peen smaakt lichtzoet en is ook heerlijk om zo te eten als een gezonde snack. Heerlijk in combinatie met groene groenten zoals doperwtjes, peultjes of bosuitjes. Deze wortel gebruik ik vaak voor de bakplaat gerechten.


Poten
Zorg ervoor dat zeker tijdens het kiemen en de jonge groei, je regelmatig voldoende vocht geeft aan de wortelen. Bij droog weer geef je even met een gieter of tuinslang met broeskop water. Op deze manier lijkt het kiemen duidelijk te versnellen.

Zaaiplaats
Teel wortelen vooral naast en tussen uien, sjalotten of knoflook; toevallig zijn dat ook wortelgewassen, met dezelfde behoeften. Maar daarnaast wortelen die soorten wat dieper, hetgeen de grond voor worteltjes wat luchtiger houdt. En bovendien verjagen de wortelvlieg en de uienvlieg elkaar – dus hebben beiden minder last van hun eigen persoonlijke belager.

Wieden
Je moet heel voorzichtig wieden zodat je geen jonge worteltjeszaailingen kapot maakt. Vooral als ze nog maar net boven de grond staan kun je het onkruid beter met de hand wieden.