vrijdag 3 april 2020

Eiken processierups bestrijden met vogels

Last van de processierups? Vogelsoorten zoals de koolmees eten de processierups. Met behulp van een vogelhuisje zorg je ervoor dat tuinvogels als een natuurlijk bestrijdingsmiddel van de processierups dienen.
De eikenprocessierups zorgt in de lente en zomermaanden voor veel overlast. De rups leeft in zomereiken, die langs lanen en straten door heel Nederland te vinden zijn. Het is een vervelend insect voor mensen, omdat hij brandharen heeft. Deze haren worden bij bedreiging afgeschoten en kunnen jeuk, uitslag, zwellingen en rode ogen veroorzaken. Dit is natuurlijk heel vervelend.

Een groot aantal vogels vindt de eikenprocessierups helemaal niet vervelend. Dit komt omdat zij hem graag opeten. Vogels hebben ingenieuze manieren ontwikkeld om de rups te ontdoen van zijn brandharen. Naast de koolmees eten ook de pimpelmees, de spreeuw, de zwarte mees, de glanskop, de boomklever, de boomkruiper en de grauwe vliegenvanger de eikenprocessierups. Heeft u ook veel last van de processierups in uw omgeving? Dan is het aantrekken van deze vogels dus zeker een goede natuurlijke bestrijdingsmethode.

Maar hoe zorgt u er nu voor dat de vogels uw tuin weten te vinden? Er zijn een aantal manieren om uw tuin extra aantrekkelijk te maken voor vogels. Allereerst kunt u meer groen aanbrengen en kiezen voor bepaalde bomen- en plantensoorten. Meer groen betekent namelijk vaak meer insecten, waar vogels erg gek op zijn. Daarnaast kunt u vogels zowel in de zomer als de winter bijvoeren. 

Een andere manier om de natuurlijke bestrijders van de processierups naar uw tuin te halen, is door een nestkast op te hangen. Rond de periode dat de processierups actief is, starten veel vogels aan hun broedperiode. Omdat dit veel vogels tegelijkertijd betreft en de wereld steeds verder verstedelijkt, kan er een gebrek aan nestgelegenheden ontstaan. Door een nestkast in uw tuin te plaatsen, helpt u de vogels niet alleen de broedperiode door, maar haalt u ook gelijk een hele familie processierups verslinders naar uw omgeving.
De nestkasten van Vogelhuisjes zijn niet alleen praktisch en goed voor de tuinvogels, maar brengen ook veel sfeer naar uw tuin. Er zijn allerlei verschillende soorten en maten nestkasten. Verschillende vogelsoorten hebben vaak verschillende voorkeuren en voor elke soort is er een nestkast te vinden. Bijna alle vogels die de processierups eten maken graag gebruik van een nestkast! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op onze pagina met nestkasten, kies voor een standaard nestkast of een uniek exemplaar van BijJolan.